• Gelincik
  • Baş Örgüleri
  • Bebek Örgüleri
  • Dantel Örnekleri 1
  • Dantel Örnekleri 2
  • Havlu Kenarları
  • Salon Örgüleri
  • Islak Keçeleme

    Posted by Gülseren Mutlu On 2.21.2010 0 yorum

    Islak Keçeleme


    1. İlk önce yün lifleri hepsi aynı yöne

    bakacak şekilde bambu servisin ya da havalı

    naylonun üzerine sık aralıklarla yerleştirilir.

    Lifler alt alta dizilirken sıraların

    arasında boşluk kalmamasına özen gösterilir


    2. Daha sonra üzerine sıcak sabunlu su

    gezdirlir ve servisin/naylonun bir ucundan

    kaldırılarak yün içinde sıkışacak şekilde rulo yapılır.

    Rulo yapıldıktan sonra gevşememesi için

    iki uca lastik geçirilir


    3. Rulo ellerin altında ezilerek yuvarlamaya başlanır.

    30 kere bu yuvarlama işlemi tekrarlanır.

    Lastikler rulonun iki ucundan çıkarılarak dikkatlice açılır


    4. Oluşmaya başlayan keçede herhangi bir

    buruşukluk oluştuysa bu düzeltilir ve bu sefer

    servisin diğer ucundan rulo yapılır.

    Aynı bastırma ve yuvarlama işlemi 30 kere tekrarlanır.

    Rulo açıldığında bitmemiş fakat tek parça haline gelmiş

    keçe kumaşı elde edilmiştir


    5. Bir sonraki adım, elde edilen keçe

    kumaşının kenarlarını sıkılaştırmaktır.

    Bunu yapmak için parmaklar sabunlu sıcak suya

    sokulur ve kumaşın kenarlarına daireler çizilerek

    hafifçe bastırılır ( yüze krem sürme işlemi gibi).


    6. Keçe işlemini tamamlamak için keçe rulo

    yapılmaya ve bastırılmaya devam edilir.

    İdeal sonucu elde etmek için mümkün olduğunca

    farklı yönlerden rulo işlemi tekrar edilir.

    Böylece keçe iyice sıkılaşır,

    yün lifleri birbirlerine iyice kenetlenir.


    7. En sonunda elde edilen kumaş ilk başta

    yerleştirilen yünlerin 2/3’ü kadar yer kaplıyor olucaktır


    Islak keçeleme işlemi kumaş yapımı dışında

    birçok yaratıcı proje için de kullanılmaktadır.

    Bu işlem, takı yapımında kullanmak üzere keçe

    topçukları ya da çocuklara oyuncak yapmak için

    de uygulanabilir. Bu tip projelerde yün lifleri

    yine ıslatılarak hamura yapıldığı gibi ellerin

    içinde sıkıştırılarak çalışılır.

    Islak Keçeleme Islak,Keçeleme

    0 yorum to Islak Keçeleme

    Yorum Gönder

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Sayfamızı Beğenmenizle
    Mutluluk Duyarız